Obec Dolní Podluží
ObecDolní Podluží

Bio Luž

KINO BIO LUŽ

Kino bylo postaveno v roce 1928-9. Významnější rekonstrukcí prošlo v letech 1979 a 1985.

Kino je stále v provozu, promítá filmy ve vysoké kvalitě obrazu i zvuku (Sony Digital Cinema 4K RealD 3D).

Vedle vlastního kinosálu se v budově nachází i bývalá kinokavárna, která nyní slouží jako prostor pro komunitní setkávání. Místní spolky a obec zde pořádají různá setkání, ať už vzdělávacího či společenského charakteru a rovněž se zde konají i soukromé oslavy významných rodinných událostí.

Bilogoo Luž | Facebook

 

PROGRAM KINA

LISTOPAD - PROGRAM (105.3 kB)

PROSINEC - PROGRAM (201.92 kB)

LEDEN - PROGRAM (104.63 kB)

ÚNOR - PROGRAM (106.23 kB)

BŘEZEN - PROGRAM (95.7 kB)

DUBEN - PROGRAM (94.8 kB)

KVĚTEN - ČERVEN PROGRAM (101.34 kB)

 

kinosál

foto: Facebook Bio Luž

 

PROSTOR PRO KOMUNITNÍ SETKÁVÁNÍ

HISTORIE

Prvorepubliková stavba kina byla v provozu od roku 1929. Původní interiér kavárny v 1. patře byl vybaven soudobým nábytkem. U oken podél fasádní stěny ale i podél zdi sousedící s promítací místností bývaly umístěny čalouněné lavice. Uprostřed sálu byly kulaté kavárenské stolky s dřevěnými židličkami. Původní vstupní dvoukřídlé dveře byly prosklené a tudíž propouštěly i světlo z jihu z osvětleného schodišťového prostoru. Výdejní okénko z kuchyně bylo vizuálně kryté před pohledy z pobytové části dřevěným paravánem. Prostor byl nasvícen stropními spuštěnými světly a centrálním lustrem. Restaurace byla vytápěna násypnými kamny umístěnými u vstupních dveří. Podlaha v celém sále byla provedena z dřevěných vlysů v rybinovitém vzoru a zachovala se dodnes. Na stropě byl výmalbou proveden oválný obrazec.

KONCEPČNÍ ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ

Během úvah o řešení komunitního prostoru bylo přihlédnuto k praktickým aspektům, estetice i k historii samotné budovy. Vybudovaný prostor pro setkávání bude sloužit pro komunitní setkávání při projednávání rozvojových záměrů v rámci obce Dolní Podluží, k činnosti spolků působících na území obce, k oslavám pořádaných v rámci komunity. Původní prvorepubliková atmosféra je navozena v interiéru v detailech ať už jde o zachování původní podlahy, obnovení vstupních dveří, výběr židlí a světel podobných původnímu vybavení či oblých jemných detailů. Funkční zóny jsou symbolicky rozlišeny i v barevném a materiálovém řešení podlah. Návrhem je zvýrazněna symetričnost původního prostoru, kterou umocňuje i barevné obnovení centrálního stropního oválu, který byl součástí původního interiéru z doby První republiky. Navržené vybavení a nábytek jsou vybrány s ohledem na funkčnost, trvanlivost a variabilitu. Čtvercové jídelní stoly je možné rozmístit v různá uspořádání. Závěsy podél promítací stěny je možné stáhnout k lavicím a využít tak volné rohy pro pověšení kabátů např. v zimním období, zatímco pro jiné případy je možné jimi šatní tyče schovat. V prostoru podia je myšleno v návrhu na přípravu instalací pro projektor, promítací plátno, zásuvky pro různé elektrické nástroje a napojení na celé audio ozvučení prostoru.

Prezentace projektu rekonstrukce pro komunitní projednání (3.33 MB)

vizualizace

 

 

 

 

 

 

VLASTNÍ REALIZACE PROJEKTU

Každá rekonstrukce má svá úskalí při realizaci, v jejímž průběhu se mohou objevit neočekávané překážky a situace, které je potřeba operativně vyřešit. S takovými výzvami se potýkali všichni, kdož se na realizaci projektu podíleli:

·         Architektonický návrh - Studio Reaktor s.r.o., autoři Ing. arch. Jakub Heidler a Ing. arch. Tereza Komárková

·         nábytek a interiérové vybavení - QUERCUS NÁBYTEK, s.r.o. Zlín

·         elektroinstalace  - Milan Račuk, Varnsdorf

·         vnitřní rozvody vody a kanalizace – IVT Petr Vágner, Varnsdorf

·         repase parketové podlahy – Karel Lošek, Děčín

·         zednické a sádrokartonářské práce, výmalba – Radek Zralý, Veselé u Markvartic

·         dveře  - Truhlářství Vojtěch Huk, Jiřetín pod Jedlovou

·         přípravné práce - zaměstnanci OÚ

PODPORA A NÁKLADY PROJEKTU

Projekt se podařilo realizovat hlavně díky podpoře MAS Český sever a prostředků Evropské unie z Programu podpory rozvoje venkova na období 2014 - 2020, výzvy č. 6. Výše dotace projektu byla 748.000 Kč a vlastní podíl obce činil 444.325 Kč. Realizace nového interiéru si vyžádala úpravy stavebního charakteru (mimo jiné elektroinstalace, vnitřní rozvody vody a kanalizace, repase podlahy) a spolu s těmito se povedlo vyřešit i řadu dalších skrytých problémů, kterými byly oprava havarijních rozvodů obou větví požární vody, oprava prostoru přístupového schodiště a výměna starého elektro rozvaděče. Celkové náklady činily 1.001.211 Kč.

logologo             logo

FOTO

 

FOTO

Volný čas

Důležité kontakty

NETEČE VÁM VODA?

NEJDE VÁM ELEKTŘINA?

NEJDE VÁM PLYN?

Certifikát

Obec Dolní Podluží - idatabaze.czMěstské, obecní úřady - idatabaze.cz

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE: 4
DNES: 183
TÝDEN: 1601
CELKEM: 1189507

Babybox